top of page

Zumba®, en djungel?

Zumba®, ett stort namn med många underrubriker. Så kan man kanske se på det och nu tänker jag berätta för er allt som kan vara roligt, intressant och viktigt att veta om just denna träningsform.


Jag tänker börja med att lista upp alla olika inriktningar det finns inom Zumba®:

 • Zumba Fitness®

 • Zumba® Gold

 • Aqua Zumba®

 • Zumba® Toning

 • Zumba® Step

 • Zumba® kids

 • Zumba® Kids Jr

 • Zumbini (TM)

 • Zumba Sentao (TM)

 • Zumba® Gold-Toning

 • Zumba in the Circuit (TM)

Här kan du läsa lite mer om dem om du är intresserad: https://www.zumba.com/en-US/party/classes/class-zumba-fitness


Som ni ser finns det ett helt hav av massa olika varianter av denna träningsform och alla är unika på sitt sätt och passar olika individer utöver vad de är ute efter i sin träning och vad som passar just individens förutsättningar!


Det som redan nu är viktigt att poängtera är denna stora efterfrågan på ''lätt'' Zumba® och Zumba® för nybörjare. Nu tänker jag göra er lite besvikna, det finns inget sådant! Om man känner att Zumba Fitness® är för snabbt, man inte hänger med eller kroppen inte tycker om hopp m.m. så är Zumba® Gold det perfekta alternativet för er, även Aqua Zumba® passar in här! Zumba® Gold passar nybörjare, personer som är gravida eller har någon annan problematik. Även detta pass passar dig som är äldre eller i tonåren! Många av Zumba® Gold passen går att rikta in sig på en specifik målgrupp. Så här är er ''nybörjar'' Zumba®!


Det som också är intressant med Zumba® är att det finns grund regler, men sedan har varje inriktning sina egna specifika regler för att passa just det passet. Om vi ser på den ''vanliga'', Zumba Fitness®, så ska t.ex. spellistan bestå av de 4 grundrytmerna. Dessa är ett måste! De övriga låtarna i passet kan vara olika rytmer från världens alla hörn. Man kan även ha med en poplåt också som inte räknas till rytmer som vanligtvis används inom Zumba®. Det som vi instruktörer behöver komma ihåg är att ingen rytm får dominera i passet, har man för mycket av exempelvis salsa så måste passet heta något annat. Detta är en av de olika reglerna som vi instruktörer behöver ha koll på.


En bra grej att veta för er deltagare är kanske varför vi står med ansiktet mot er och inte dansar med ryggen emot er. Jo, för man får mer kontakt med er och får på så sätt ett roligt pass där man slipper se min rumpa i en timme. Hur kul är det? Det finns de som tycker/tror att stegen blir lättare att följa om instruktör svänger sig om, men så är inte fallet. För när jag står vänd mot er startar jag med min vänster sida och då blir det automatiskt er höger och ni kan enkelt följa med och vi alla får en bättre samhörighet under passet! Ni ser även min cueing* bättre samt ansiktsuttryck och kroppsspråk som visar att nu är något nytt på gång.


Finns det något just du undrar över Zumba®? Tveka inte att fråga så svarar jag mer än gärna!


-Natalie*Visuell visning av vilket håll, hur många m.m. (Vad som kommer att hända härnäst).


55 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla