Vad är egentligen calisthenics?


Calisthenics? Vad är det? Aldrig hört talas om?

Detta är 90 procent av svaren jag får när jag nämner calisthenics, visst 10 procent kan svara något i stilen med ”är det samma som street workout” eller ”det är väl samma sak som crossfit?”

Nej det är inte som CrossFit!

Till och med när människor vet hur Calisthenics ser ut och vet nästan vad det är så vet de ändå egentligen inte så mycket om denna fortfarande lite undangömda pärla till sport! Därför skall jag nu förklara i detta blogginlägg vad Calisthenics är gå igenom varifrån Calisthenics kommer, vad det är idag och svara varför DU skall träna calisthenics.

Vad är Calisthenics och hur skiljer det sig från andra sporter?

Calisthenics är i grund och botten att träna med hjälp av att manipulera sin egen kropp på olika sätt för att använda den som en tyngd, vanliga övningar är bland annat pull ups, push ups, dips och squats.


Calisthenics burkar ibland kallas för den efterblivna brodern till sporten gymnastik, men skiljer sig ändå stort för att calisthenics är inte lika utvecklat och använt som gymnastiken. En skillnad är också att gymnastik använder sig mera utav teknik medans calisthenics använder sig av styrka, en övning var man ser detta jätte tydligt är i muscle up. Gymnastikens muscle up använder sig av teknik så som bland annat kipping och andra tekniker. (rätta mig om jag har fel) medans vi i calisthenics världen är mera petiga över att de skall utföras strikt och mera med muskler istället för teknik, självklart är en del alltid teknik.

Vad skiljer calisthenics från crossfit då?


Crossfit är som en stor skål med gott och blandat var man också använder vikter vilket är den största skillnaden då man inte använder vikt i calisthenics. Tävlingarna skiljer sig på grund av att inom calisthenics så måste allting utföras i perfekt form medans (rätt mig om jag har fel) i crossfit används kipping mycket för att få in så många reps som möjligt på en kort tid och det är okej och enligt reglerna att göra så, detta skulle aldrig vara okej i en calisthenics tävling.


Bakgrund och nutid


"beauty" och "strength" dessa ord kommer från forngrekiska var kallos betyder vacker och sthenos som betyder styrka. Ännu idag kan man se hur dessa ord hör till sporten då i freestyletävlingar får man poäng utgående från hur snyggt man lyckats utföra sitt nummer med imponerande otroligt tunga och krävande moment. I tävlingar handlar det inte om hur länge eller hur många reps du kan utföra av en övning utan hur snyggt du kan utföra det och i rätt position.

Idag kan du också välja att addera vikter till din calisthenics träning vilket gör att det i så fall blir kallat ”weighted calisthenics” vilket kan vara ett jättebra redskap för att få in ännu mera styrketräning i dina pass. Det är dock inte samma som tyngdlyftning du kan utföra en pull up med etxtra vikt eller utan. Ta till exempel marklyft vilket inte har så stora fördelar om du utför det helt utan vikter vilket gör att detta är enbart tyngd.

Det är inget fel att blanda tyngdlyftning i dina calisthenics pass tvärtom det är en sak som jag rekommenderar starkt!


Varför skall du träna calisthenics?


Det finns massor med bra argument för calisthenics men här kommer mina personliga favorit orsaker till varför jag tränar och älskar calisthenics.


Det är snyggt!


Vad tycker du själv ser häftigare ut en 360 muscle up eller ett bänkpress på 150 kg? båda är väldigt imponerande och kräva hårt arbete men vad tycker du ser mera imponerande ut? Alla har vi sett hannibal for king eller Frank Medranos Calisthenics filmer och det är ju hur coolt som helst!


Kul och motiverande!


Lite som förra punkten det är roligt när man lär sig stå på händer, reppa muscle ups och i mitt personliga fall så känns det mera belönande att istället för att lägga på en liten extra vikt i bänkpress att istället gå från handstand shoulder taps till en riktig handstand push up, från chest to bar pull ups till muscle ups osv.


Du får mera ut av det!


Jag har respekt för alla idrotter och tycker man skall göra det man gillar men här är en liten jämförelse med calisthenics och tyngdlyftning.


Om vi ser på tyngdlyftning och calisthenics från båda kan vi få ut:


  • Styrka

  • Uthållighet

  • Välmående för kropp och psyke

Fördelar som man får mera av i calisthenics:

  • Kroppskontroll

  • Kordination

  • Balans

  • Rörlighet

Och en sista sak. Ja man kan bygga stora muskler med calisthenics du kan antingen ändra ändra övningar så de blir mera krävande eller köra med ”weigthed calisthenics”.


Detta är ett väldigt kort inlägg om calisthenics och ämnet är så mycket bredare än så här men för att det inte skall bli alldeles för långt avslutar jag det här. Hoppas du har fått en lite djupare syn på vad calisthenics är och dess fördelar i din träning.-Poppe Calisthenics entusiast137 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla