top of page

Träningsappar hiss eller diss?

Träningsappar är utan tvekan väldigt behändiga verktyg om man inte vet vad man ska göra på gymmet, men för att vara ärlig mot er så säger jag nu redan att jag ser en hel del problem i träningsappar.

Först och främst med appar menar jag appar som skapar träningsupplägg med bara några enkla klick.


Individualitet

Appar är väldigt sällan anpassade för individer på samma sätt som BMI inte är ett bra sätt att se över en individs optimala vikt (BMI tar inte i hänsyn till muskelmassa etc.)

Jag som PT tar hänsyn till allt så gott jag kan och då menar jag mina klienters favoritövningar, adderar inte övningar som inte passar, träningsstil, skador etc. Alla dessa saker kan en person ta hänsyn till när hen skapar ett program till dig.


Appen kan inte kommunicera med användaren men en person kan kommunicera med en annan och det är orsaken att man ofta utför en konsultation före man börjar laga ett träningsupplägg!


Dåligt val av övningar

Det finns bra och dåliga övningar och ofta har inte app skaparen tänk på detta när hen skapat appen vilket kan leda till att du gör en icke effektiv eller direkt skadlig övning.


Jag kanske har snubblat över en stor del dåliga appar men en sak jag ofta lägger märke till är att appar gör ett pinsamt grundmisstag som är att de lägger samma övning med olika redskap på samma dag. Exempel en curl med hantel eller i kabelmaskinen, övningen är i båda fallen en biceps curl men med olika redskap och då bör man fråga sig varför? Att utföra dessa övningar på samma dag är som att köra +6 set biceps curls och nästan alla kommer hålla med om att det är onödigt.


Men dom är gratis det är inte du som PT!

Nej det är sant jag är inte gratis men jag tycker också att man inte kan lägga en prislapp på sitt välmående och hälsa. Ett uttryck som alla hört är tid är pengar och ett skräddarsytt träningsupplägg kommer att ge dig betydligt mycket mera resultat vilket leder till att du sparar tid.


Falsk marknadsföring

Hur ofta läser man inte på dessa appars hemsidor saker som "bränn fett på fem minuter" "Med detta program slipper du valkarna"?

Du kan inte bränna en signifikant mängd fett på fem minuter per dag även fast du tränar varje dag samt du kan inte välja varifrån fettet brinner först. Ni förstår poängen, dessa appar skriver det som deras målgrupp vill höra och inte sanningen.


Är det inte olagligt? Det kan man undra, jag är ingen jurist men tror dessa företag kan slippa undan med att svara "du bränner en del fett på fem minuter" och "nej, du kan inte styra fettförbränning bara från valkarna men fettet där kommer också att användas". På detta sätt har dom inte ljugit men frågar ni mig tycker jag inte det är ok att sälja på detta vis.Man kan alltid argumentera att "det är bättre än inget" och det kan jag inte säga emot men nu vet ni hur jag ser på träningsappar och varför jag inte rekommenderar dem.


- Poppe

29 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page