top of page

Problemet med influensers

Vi börjar med att säga att det är inget fel att vara eller att följa influensers men däremot skall vi komma ihåg att fakta och självlärd är två olika saker och ingen skall strida emot vetenskap. Jag kommer också att prata enbart om fitness influensers och deras påverkan på industrin.

Detta är inte en faktabaserad post utan personliga åsikter som jag vill få sagt till alla våra följare så ni förstår bättra varför jag ofta avråder att följa trender.


Vad är en influenser?

Wikipedia: ''Influerare är i reklam- och mediesammanhang ett samlingsnamn för opinionsbildare och andra personer som uttalar sig i sociala medier och andra kanaler för att påverka attityder och handlingar hos läsare och följare med samma intressen''.

Influensers har ofta väldigt stor påverkan på en industri och i vårat fall är det träningsindustrin detta kan medföra både bra och dåliga saker.


  1. Självlärd Väldigt ofta är fitness influensers en person med fantastiskt utseende, genetik som härstammar direkt från gud och en väldigt bra kroppsuppbyggnad. Den där drömkroppen är dock ofta tränad enbart från egen erfarenhet och när en person som tränat sig själv berättar för sina 100 000 följare att en jäkla massa leg-raise övningar kommer ge dig den länge efterlängtade sex-packen blir jag sugen att peta ut mina ögon. Skämt och sido men som utbildad tränare och tränarutbildare skall jag berätta för er att leg-raise inte påverkar dina raka magmuskler på det sätt som verkligen får musklerna att växa samt att det är din kropps fett procent som bestämmer om dina magmuskler syns eller inte.

  2. Outbildade I samband med att personer är självlärda har de kanske inte heller en utbildning eller vettig kunskap för att dela ut information. Jag tycker (alla tränare borde tycka) att det borde finnas en standard/kvalificering för att kalla sig själv för tränare på så vis kan vi eliminera pseudo science* och myter som inte fungerar och skador människor. *Något som säger sig vara vetenskapligt men som saknar många delar till att kvalificeras som vetenskap.

  3. Påverkan Om en influensers försöker få människor att äta mera hälsosam mat och träna mera är det fantastiskt men influensers kan också stöta på ett knep som periodisk fasta vilket inte passar alla och om fel personer prövar detta "super knep till drömkroppen" kan det ha otroligt dåliga effekter på personen.

  4. Trofasthet Det är svårt att erkänna sina fel, personligen är jag ingen känd person men jag tror det är betydligt mycket svårare att erkänna sina fel inför tusentals personer som ser upp till en än att erkänna sina fel som en icke-influenser. Problem kan också uppstå om en influenser har en väldigt inbränd syn av ett ämne och därför vägrar släppa detta för någon anledning.

  5. Deras jobb Detta är deras levebröd vilket innebär att de måste tjäna pengar på detta och då kan en hel del influensers berätta saker som inte fungerar bara för att deras sponsors lönecheck motsvarar MiFitness 5 åriga omsättning. Tänk dig att et energidrycks företag betalar en månadslön för att du lägger ut en bild med texten "riktigt hälsa startar med en burk mokko", visst skulle det vara svårt att tacka nej även fast energidryck inte är bra?

  6. Trender Trender kommer och trender går, något som är säkert är att trender säljer otroligt bra. I dagsläget är det trendigt att vara hälsosam vilket är super bra och jag hoppas den trenden aldrig dör, men sedan finns det även trender som carnivore trenden vilket vi inte kommer gå djupare in på men kort sagt vill vi inte att någon skall sprida dessa trender eller överhuvudtaget berätta om deras existens (klarar oss bättre utan).Vad är en bra influenser?

Ett bra första steg jag gör före jag börjar följa någon i kunskapssyfte är att kolla om deras jobb ursprungligen är Youtube eller om Youtube är en extra produkt i deras träningsyrke. Till exempel kan en fysioterapeut laga en Youtube kanal som ursprungligen var menad för fysio kunder men senare eskalerat till ett yrke. Men då har personen bakom kanalen bra mycket erfarenhet, kännedom och utbildning om träning.

Självklart skall vi alltid ha en god källkritik om vi tar information av en persons blogg, Youtube kanal etc. om jag vill prata om något jag läst i en tidning går jag till pubmed.com skriver in det jag läst och kollar om detta var en bra studie, var den betald och på så vis är inte trovärdig, hur stor den var etc.
- Poppe

21 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page