Keto eller inte keto?

Jag brukar börja dessa texter med några klyschiga meningar om ämnet jag skriver till men idag går jag rakt på sak. Keto en väldigt ohälsosam trend.


Vad är det som gör keto dieten eller i vissa fal ”livsstilen” så dålig? Det finns en hel del orsaker till detta som jag kommer att berätta om för er idag. '


Innehåller av en keto kost

Mycket kött, ost, ägg, mjölk, väldigt lite grönsaker och frukter på grund av den ”höga” halten av kolhydrater.

Kött är inget hälsosamt som vi människor behöver det finns gott om vegetariska alternativ samt kan fågel och fisk vara ett bättre alternativ. Köttkonsumtion leder till en hög risk av hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och andra väldigt alvarliga hälsoproblem. Av dessa orsaker rekommenderar bland annat WHO att inte konsumera mera än 300g kött i veckan vilket överkonsumeras av nästan alla. Väldigt bra summering av harvard:

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/meat-or-beans-what-will-you-have-part-i-meat


En ketogen diet skulle kunna vara okej under en kortsiktig tid OM det skulle vara möjligt att hålla alla dessa ingredienser under deras rekommenderade konsumtions nivåer. Personligen tror jag inte det är bra att undvika kolhydrater under en längre tid 6 månader eller mera även fast du skulle undvika problemkällorna då vår kropp behöver kolhydrater till vår återupphämtning och andra viktiga funktioner.


Bara för att det går att leva utan kolhydrater betyder det inte att vi skall göra det, vi kan jämföra detta med ett fett exempel. Det går att leva med en omega 3 – omega 6 ratio som är 1/30 vilket betyder att du konsumerar 1 omega 3 för varje omega 6 även fast det är möjligt och du inte dör av detta betyder det inte att du lever hälsosamt.


Varför tror folk keto är hälsosamt?

Tja det finns några saker som orsakar dessa myter som bland annat:

Keto har oundvikligen kortsiktig evidens att fungera för att gå ner i vikt men ingenting som borde rekommenderas långsiktigt.


Ibland kan problemet vara att det ohälsosamma vi äter innehåller mycket kolhydrater som tex. Godis eller glass. Äter vi mycket ohälsosam mat som innehåller kolhydrater och börjar på den ketogen diet kommer vi eventuellt att gå ner i vikt bara på grund av att vi slutade äta ohälsosamheter som råkar vara kolhydrater och inte på grund av att vi har lagt ner med alla kolhydrater. Om en person äter 200 gram nötter per dag vilket många klarar utan problem av och samtidigt äter en normal kost kommer inte personen att drastiskt börja tappa fett på grund av att hen slutar äta kolhydrater.


Det finns två tillfällen jag skulle säga att keto är ett bra kostupplägg 1. Bodybuilders / fitness tävlare som vill bli mera vaskulära eller ha synligare muskler 2. Människor med brewery syndrome (https://en.wikipedia.org/wiki/Auto-brewery_syndrome).


Vatten inte fett!

Att utesluta kolhydrater kommer att signifikant minska mängden vatten i musklerna som ger en bild av att personen gått ner i vikt. 1 gram kolhydrater binder 2 - 4 gram vatten vilket för 100 gram kolhydrater är 200 - 400 gram vatten inte fett. För kroppsbyggare är detta väldigt viktigt för tävlingar för att se så bra ut som möjligt men för en motionär är den förlorade vikten vatten och inte fett vilket ger en dålig bild av vad som egentligen händer i kroppen, detta är orsaken att https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6251269/


- Poppe

136 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla