top of page

Ett inlägg om kost - en kost för hälsan & miljön

Detta inlägg handlar inte om vilken diet som är bäst eller någon "dyrkan" av en diet, utan helt kallt en rekommendation och något som kanske får upp dina ögon för att experimentera med lite nya saker i ditt kök.


Vad är då detta för spännande kanske någon av er tänker? Inte är det något nytt i alla fall!


Trumvirvel.... Vegansk kost! Japp, vegansk! Ni läste rätt!


Vi börjar med att benämna vad vegetarisk kost är; Den vegetarisk kosten består i huvudsak av produkter från växtriket men man äter även mjölkprodukter och ägg.

Den veganska kosten kan låta svår men den är egentligen inte det! I den veganska kosten utesluts allt animaliskt (bort med kött, ägg, mjölk, ost.. yeah you name it).

Här kommer en liten "hemlis": både jag (Natalie) och Poppe äter veganskt. Men det är inget vi skyltar med och försöker få våra klienter eller deltagare att tvångsmässigt börja äta. Däremot är det något vi kan rekommendera om någon ber om hjälp.


Jag åt själv förr allt från biff till omelett innan jag träffade Poppe (som redan då åt veganskt). Det som är mest intressant med detta ombyte är att se hur många av de animaliskt inriktade recepten kan göras helt veganska samt att det jag brukade laga förr lagar jag även idag med, men jag bytt ut ingredienser som liknar det jag förr använde! Helt otroligt är det vad man kan åstadkomma med fantasi, kreativitet och mycket information på internet!


Det som jag personligen tycker är att många restauranger kan överprestera detta och det blir för invecklat när det är så enkelt! Men de blir bara bättre och bättre vad gäller deras utbud och mer rätter som är "normala".

Sedan finns det ju de som absolut inte vill ha något som liknar på kött m.m. och de får stå för dem. För enligt mig är det en bra övergång om man är en van köttälskare!


Sugen på tips och idéer;

  • Gå med i veganutmaningen där du får massor av recept och tips m.m. https://djurrattsalliansen.se/veganutmaningen/ (Följ länken för att registrera dig)

  • Mejla mig för tips och idéer hur man kan fixa sina favoritrecept eller kanske du får ett av mina :)

  • Följ olika Instagram konton (såsom Fridasvegobak eller Awesomevegandad m.fl.) och gå med i Facebookgrupper/sidor (såsom Matmagasinet Vego m.fl.)

Det bästa med denna kost är att den är bra för hälsan & miljön! Och nej sojaodlingarna förstör inte miljön för majoriteten av dessa odlingar används för att odla djurens mat - de djur som sedan slaktas för att ligga på din tallrik (låter hårt men det är så det är).


Vill du läsa på mera om detta så rekommenderar jag säkra och pålitliga källor - var alltså källkritisk då många gärna smutskastar det som de anser är fel! Vi kan ge dig bra länkar att läsa mera på vetenskapen kring denna kost!


Så du hjälper inte bara dig själv och djuren utan även vår planet som redan mår dåligt!


-Natalie

40 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page