top of page

Det ingen vill prata om!

Det ingen vill prata om är kost och diet för vissa är det känsligare än för andra men många vill inte prata om det för olika personliga orsaker.


Därför tänkte jag nu dela med mig tankar kring kost, varför jag byter kost nu som då och hur jag gör när jag skall göra ändringar i min kost!


Varför JAG byter kost


Kort sagt byter jag min kost för att uppnå en så optimal träning som möjligt! Det samma gäller kanske inte alla, kanske är du undervikt eller bara vill bli lite större och få mera muskler i ditt fall skall du äta mera än du förbrukar vilket kallas att "bulka" du kommer lägga på dig mera muskler men också lite fett. Ämnet kring kost, kalorier vikt upp/ner är så otroligt brett så vi lämnar det så här, kanske någon annan dag skriver jag en längre och mera allmän post om ämnet.


Jag strävar efter att någon dag kunna tävla inom calisthenics vilket kräver hårt arbete men också en bra planerad kost. Jag har inte tänkt så mycket på kosten på senare tid vilket leder i mitt fall att jag äter mera än jag förbränner vilket varit helt okej för mig och jag sett det mera som en bulk var jag gått upp i vikt men fått mycket mera muskler.


Nu vill jag satsa mera på mina olika moment vilket i calisthenics termer heter "skills" som betyder att jag villl träna för att uppnå olika snygga moment och göra det jag älskar mest i denna fantastiska sport! När det kommer till att träna skills så vill man ofta väga mindre och ha så lite fett på kroppen som möjligt för att orka hålla på längre och orka trycka ifrån sig mera vid olika moment och det kräver att jag ändrar min kost till att ett kalorie underskott.


Använder jag mig av andra knep eller dieter?


Jag använder mig av perioridsk fasta när jag skall gå ner i vikt. Personligen brukar jag fasta ungefär 5-6 dagar i veckan bara för att jag inte har ett måste att äta på morgonen. När jag skall gå ner i vikt ser jag till att jag fastar varje morgon 7 dagar i veckan under hela tiden som jag skall gå ner i vikt (normalt 2-3 månader).


Iblanda brukar jag också använda mig av vattenfasta vilket innebär att jag inte äter något alls. Vattenfasta är ett effektivt sätt att gå ner i vikt för då får jag inte i mig kalorier alls och för mig brukar det funka som en riktigt bra start för en noggrann periodisk fasta!


Andra sorters knep som LCHF, Keto etc. använder jag mig inte av då jag mår bra av att äta en stor kolhydrater, en mindre del proteiner och en minsta del med fett, en vikt nedgång i slutändan bestäms av hur stort ditt kaloriunderskott är!


100 %


Ett otroligt bra knep som har 100 procent chans att lyckas:

När jag byter kost så brukar jag planera två veckor av ätande ganska detaljerat och använda mig av Cronometer en gratis app var jag kan mäta mina kalorier och andra näringsämnen bara för att säkerställa att jag håller mig till ett kalorie underskott men få bra näring!

De första två dagarna är det lite irriternade att väga all mat jag sätter i mig men efter tre dagar så är det en normal vana igen och med hjälp av detta kan jag veta exakt vad jag äter i form av kalorier och näring.


Ett bra exempel är: Äter du två paket glass och får i dig 2500 kcal om dagen kommer du förlora mera vikt jämfört med att du äter bananer värt 3000 kcal. Trots att bananerna kanske var mera nyttiga så kommer glassen vinna när det kommer till vikt nedgång enbart för att kalorierna var lägre.


I sluta ändan består träningen till 80 procent kost och 20 procent träning!


Ha en trevlig och hälsosam dag! - Poppe54 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page