top of page

Att planera ett pass Zumba®

Nu tänker jag gå lite bakom kulisserna då det gäller att skapa din upplevelse i ett Zumba® pass genom mitt egna perspektiv.


För att kunna ge sina deltagare en bra upplevelse behöver jag som instruktör kunna visa det jag vill lära ut med glädje och motivation. Genom musiken lyckas jag få fram mina känslor och vad jag vill förmedla er. Så först och främst måste jag hitta musik som jag tycker om redan från början, vilket ibland är en utmaning då man inte alltid är förtjust i den musiken som kommer ut till oss instruktörer. Det finns även en del regler jag behöver följa för att ett pass ska vara rätt och riktigt.


Uppbyggnaden av en spellista kräver uppvärmning och avslut med Cooldown. Däremellan är det fritt fram (bortsett från att jag måste ha med rytmerna Merengue, Reggaeton, Cumbia och Salsa). Så jag börjar med att välja ut låtar jag gillar och lägger till dem i min spellista. Då har jag även möjlighet att byta ut ''gamla'' låtar med nya. Sedan lyssnar jag på dessa låtar tills jag i princip kan dem utantill, är det en låt jag verkligen gillar tar det inte så länge innan den sitter. Jag memorerar alltså låtens uppbyggnad och det som artisten sjunger.

Efter att låten är fastklistrad i huvudet på mig börjar jag öva in koreografin. Jag gör tyvärr inte min egna koreografi då det är tidskrävande (behöver nog ha detta som heltids arbete för att få ihop det), men jag får varje månad ny musik och koreografi från Zumba® som jag övar in. Kan dock göra småa ändringr då vissa koreografier kan ha flera moment på vissa ställen i en låt. Det kan då bli mer svårt att få deltagrna att tycka låten är rolig om man känner att man inte alls hänger med i svängarna. Jag memorerar alltså deras koreografier genom att dansa framför TV:n/datorn/telefonen, men först brukar jag kolla på det likt ett Youtubeklipp för att börja memorera därifrån. När jag sedan dansat 2-4 ggr till videon börjar jag öva utan video, bara musiken, tills den sitter och kan ta med den till passet.


Tidsmässigt går det ca 2 veckor att lära mig 1 låt om allt från valet till låt tills det att jag drar det på ett Zumba® pass är med i beräkningarna. Men oftast går det mycket snabbare då jag väljer låtar som fastar i princip direkt.


Ha en fortsatt trevlig sommar!


Natalie

MiFitness


https://www.zumba.com/en-US/profile/natalie-strandholm/1413323

Zumba®, AQUA ZUMBA® and the Zumba logos are trademarks of Zumba Fitness, LLC. Used under license.

121 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page